Összehasonlítás

Árukereső.hu

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Termékajánló

Legkeresettebb termékeink

Zárbetét

Fő kategória >Zárbetét

Milyen zárbetétet keres?
Zárbetétek bemutatása: Zárbetéteknek, az ajtó azon részét nevezzük, mely a kulcsot befogadja. Hengerzárbetétnek, cilinderbetétnek is nevezik. Nem szabad összetéveszteni magával a zárral vagy zártesttel, hiszen ezek az ajtónak azon részei, melyeket a zárbetét működtet, vagyis gyakorlatilag a zárást végzik. 

Zárbetétek csoportosítása: A cilinderbetétek csoportosítása többféleképpen történhet meg:

  • A kulcsnyílás állása szerint, horizontális vagy vertikális.
  • A gyártáshoz felhasznált anyag szerint, réz, nikkelezett, krómozott, újezüst (réz, nikkel és cink ötvözete)
  • Biztonsági szintjük szerint, az alap biztonságot nyújtó, semmilyen betörésvédelemmel fel nem szerelt, legegyszerűbb cilinderbetétektől a magas biztonságot nyújtó, fúrás, letapogatás, maghúzás és törésvédelemmel ellátott, hat csapos, esetleg lamellás felépítésű biztonsági zárbetétekig.

Zárak és zárbetétek viszonya: Mint korábban említettük, a zárbetétet és a zárat semmiképp nem szabad összekevernünk. A zár, az ajtó azon része mely magát a nyitás és zárás műveletét elvégzi. A teljes egyszerűség kedvéért, a zár az, ami nyelvvel vagy nyelvekkel rendelkezik rendelkezik, amit a kilincs lenyomásával működtetünk. Alapvetően a zárakat két csoportba sorolhatjuk. Amennyiben a kulcs a zár tartozéka, mint ebben az esetben, akkor kulcsos zárról beszélünk. Ha a záron egy olyan nyílás található, melybe alakját tekintve tökéletesen beleillik egy cilinderbetét, mint ebben az esetben, akkor cilinderes zárról van szó. A cilinderes zárak és a cilinderbetétek ugyan külön megvásárolható termékek, használatuknak mégis kizárólag együtt van értelme.

A zárbetétek alakja:  Nem köztudott, de a Magyarországon megszokottól eltérő alakú betétek is léteznek. A hazánkban előforduló kialakítás az úgynevezett europrofil, mely Európa számottevő részében elterjedt. Ezen kívül létezik egy ovális skandináv és egy kerek amerikai típus is, ezek a típusok megjelenése azonban szinte példa nélküli hazánkban. 

A kulcsnyílás állása: Horizontális, ha a kulcsot függőleges állásban helyezzük a hengerzárbetétbe, valamint vertikális, ha a kulcsot vízszintesen helyezzük a kulcsnyílásba. Utóbbi a lapfúrt kulcsos, magasabb biztonsági szintet nyújtó cilinderbetétek egyik ismérve, melyek kialakításuknak köszönhetően több betörésmód ellen nyújtanak védelmet, mint fogazott kulcsos társaik. 


Karbantartás: Rendeltetésszerű használat esetén, zárt, időjárástól védett helyen használva a zárbetétek semmilyen karbantartást nem igényelnek, sőt azokat olajozni, zsírozni kifejezetten tilos. Azokban a ritka esetekben, mikor a zárbetétet, kültéren, poros vagy száraz helyen használják, előfordulhat "kiszáradás". Ha ez történne, ennek egyértelmű jele, ha a kulcsot nehézkesen lehet a nyílásba helyezni, annak elfordítása nyitott állapotban is akadozó. Fontos, hogy ha a betét használatával kapcsolatos problémák ezeken a tüneteken túlmutatnak, akkor valószínüleg már nem kiszáradásról beszélhetünk. Ha mégis arra jutunk hogy a fentebb vázolt eset fordult elő, akkor a több helyen kapható, univerzális kenőanyagot, a WD-40-et javasoljuk a karbantartásra. Nagyon fontos hogy a legmostohább körülmények között használt zárbetéteket is elég évente egy esetleg két alkalommal karbantartanunk. 

Mik is azok a csapok: A csapok a zárbetét belsejében elhelyezkedő, apró, általában rézből esetleg acélból készült alkotórészek. Feladatuk a zárbetéthez tartozó kulcs azonosítása és megfelelő kulcs esetén a nyitás engedélyezése. A csapok száma zárbetétenként eltérő, minél magasabb biztonsági kategóriás hengerzárbetétről beszélünk, ez a szám annál nagyobb. Minél magasabb a csapok száma, annál több kulcsvariáció érhető el, valamint annál nagyobb védelmet nyújt a csapok manipulálásával történő betörési módok ellen. Az egyszerűbb, alapvető védelmet nyújtó betéteknél ezen alkotórészek száma oldalanként öt, míg egy nagyobb biztonsági kategóriába tartozó betét hat, tíz, vagy akár tizenhárom csappal is rendelkezhet oldalanként, melyek nem csak a henger alatt, hanem annak oldalában vagy tetején is megtalálhatók, így több oldalról letapogatva a kulcsot. Ezek az oldal, vagy passzív csapos betétek, sokkal nagyobb védelmet nyújtanak manipuláció ellen, sokkal nagyobb a kulcsok variációjának száma, valamint egyszerűen készíthető belőlük biztonságos főkulcsos rendszer. 

Másolásvédelem és kódkártya: A gyártók által széleskörben alkalmazott módszer az illegális kulcsmásolás megakadályozására. Vásárlás után, a zárbetét dobozában, amennyiben a betét rendelkezik ilyen védelemmel, egy kódkártyát találunk, melyen egy sorszám látható. Erre a számra lesz szükségünk ha szeretnénk a kulcsot lemásoltatni. Hogy hol teszik ezt meg, az a zárbetét típusától is függ. Léteznek olyan biztonsági betétek melyeket a gyártó által kijelölt másolóknál, olyanok melyeket csak a termék forgalmazójánál, valamint olyan is amelyet kizárólag a gyárban másolnak és másolhatnak le, viszont ezt, csak és kizárólag akkor teszik meg, ha a mellékelt kódkártyát felmutatja annak tulajdonosa. Ellenkező esetben a másolást megtagadják.

 

Vevőink különbféle igényeit figyelembe véve webáruházunkban több gyártó zárbetéteit forgalmazzuk az egyszerűtől egészen a prémium kategóriás hengerzárbetétekig, hiszen mindenki más-más szempontok alapján választja ki a számára legmegfelelőbbet. Mivel mára már a cilinderbetétek jelentik az első számú védelmi vonalat a vagyonbiztosításban, így széles méretválasztékban találhatóak meg kínálatunkban a normál, a gombos, a fogaskerekes, a vészfunkciós változatok, valamint félbetétek. Termékeink kb 90%-a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) minőstett termék. Tőlünk lehetősége van utánrendelni kódkártya alapján, ill. lehetősége van összeállítani azonos kulcsos, vagy főkulcsos-, vezérkulcsos összeállításokat is.

Webáruház készítés