Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft feletti rendelések esetén!

   Biztonságot szállítunk 2009 óta
Információk  |  Ismerj meg minket  |  Online ügyintézés

Zárbetét

Zárbetét, avagy hengerzár. A kifejezések egyaránt az ajtó azon alkatrészét jelentik amelybe a kulcsot bejárati ajtók esetén bedugjuk. Ő felelős azért, hogy az ajtó csak a hozzátartozó kulccsal legyen nyitható.

Mivel kínálatunkban több mint 1000 különböző típus/változat variáció van, a megfelelő zárbetét megtalálását igyekeztünk azzal megkönnyíteni, hogy többféle logika mentén is csoportosítottuk őket.

A Webzár Kft. múltja zárbetét értékesítés terén 2009-re nyúlik vissza, azóta több tízezer zárbetétet értékesítettünk, valamint nyújtottuk hozzá szolgáltatásainkat. Raktárunk és üzletünk több mint 800 nm-es, így biztos lehet abban, hogy a kiszemelt cilindert saját raktárunkból gyorsan szolgáljuk ki. Üzletünk mögött megbízható csapatunk és korszerűen felszerelt saját műhelyünk áll, amennyiben a zárbetétet valamilyen átalakítást kérne. 

Zárbetét megmérése - Hogyan?  |  Zárbetét változatok bemutatása

Zárbetétek bemutatása: Zárbetéteknek, az ajtó azon részét nevezzük, mely a kulcsot befogadja. Hengerzárbetétnek, cilinderbetétnek is nevezik. Nem szabad összetéveszteni magával a zárral vagy zártesttel, hiszen ezek az ajtónak azon részei, melyeket a zárbetét működtet, vagyis gyakorlatilag a zárást végzik. 

Zárbetétek csoportosítása: A cilinderbetétek csoportosítása többféleképpen történhet meg:

  • A kulcsnyílás állása szerint, horizontális vagy vertikális.
  • A gyártáshoz felhasznált anyag szerint, réz, nikkelezett, krómozott, újezüst (réz, nikkel és cink ötvözete)
  • Biztonsági szintjük szerint, az alap biztonságot nyújtó, semmilyen betörésvédelemmel fel nem szerelt, legegyszerűbb cilinderbetétektől a magas biztonságot nyújtó, fúrás, letapogatás, maghúzás és törésvédelemmel ellátott, hat csapos, esetleg lamellás felépítésű biztonsági zárbetétekig.

Zárak és zárbetétek viszonya: Mint korábban említettük, a zárbetétet és a zárat semmiképp nem szabad összekevernünk. A zár, az ajtó azon része mely magát a nyitás és zárás műveletét elvégzi. A teljes egyszerűség kedvéért, a zár az, ami nyelvvel vagy nyelvekkel rendelkezik rendelkezik, amit a kilincs lenyomásával működtetünk. Alapvetően a zárakat két csoportba sorolhatjuk. Amennyiben a kulcs a zár tartozéka, mint ebben az esetben, akkor kulcsos zárról beszélünk. Ha a záron egy olyan nyílás található, melybe alakját tekintve tökéletesen beleillik egy cilinderbetét, mint ebben az esetben, akkor cilinderes zárról van szó. A cilinderes zárak és a cilinderbetétek ugyan külön megvásárolható termékek, használatuknak mégis kizárólag együtt van értelme.

A zárbetétek alakja:  Nem köztudott, de a Magyarországon megszokottól eltérő alakú betétek is léteznek. A hazánkban előforduló kialakítás az úgynevezett europrofil, mely Európa számottevő részében elterjedt. Ezen kívül létezik egy ovális skandináv és egy kerek amerikai típus is, ezek a típusok megjelenése azonban szinte példa nélküli hazánkban. 

A kulcsnyílás állása: Horizontális, ha a kulcsot függőleges állásban helyezzük a hengerzárbetétbe, valamint vertikális, ha a kulcsot vízszintesen helyezzük a kulcsnyílásba. Utóbbi a lapfúrt kulcsos, magasabb biztonsági szintet nyújtó cilinderbetétek egyik ismérve, melyek kialakításuknak köszönhetően több betörésmód ellen nyújtanak védelmet, mint fogazott kulcsos társaik. 


Karbantartás: Rendeltetésszerű használat esetén, zárt, időjárástól védett helyen használva a zárbetétek semmilyen karbantartást nem igényelnek, sőt azokat olajozni, zsírozni kifejezetten tilos. Azokban a ritka esetekben, mikor a zárbetétet, kültéren, poros vagy száraz helyen használják, előfordulhat "kiszáradás". Ha ez történne, ennek egyértelmű jele, ha a kulcsot nehézkesen lehet a nyílásba helyezni, annak elfordítása nyitott állapotban is akadozó. Fontos, hogy ha a betét használatával kapcsolatos problémák ezeken a tüneteken túlmutatnak, akkor valószínüleg már nem kiszáradásról beszélhetünk. Ha mégis arra jutunk hogy a fentebb vázolt eset fordult elő, akkor a több helyen kapható, univerzális kenőanyagot, a WD-40-et javasoljuk a karbantartásra. Nagyon fontos hogy a legmostohább körülmények között használt zárbetéteket is elég évente egy esetleg két alkalommal karbantartanunk. 

Mik is azok a csapok: A csapok a zárbetét belsejében elhelyezkedő, apró, általában rézből esetleg acélból készült alkotórészek. Feladatuk a zárbetéthez tartozó kulcs azonosítása és megfelelő kulcs esetén a nyitás engedélyezése. A csapok száma zárbetétenként eltérő, minél magasabb biztonsági kategóriás hengerzárbetétről beszélünk, ez a szám annál nagyobb. Minél magasabb a csapok száma, annál több kulcsvariáció érhető el, valamint annál nagyobb védelmet nyújt a csapok manipulálásával történő betörési módok ellen. Az egyszerűbb, alapvető védelmet nyújtó betéteknél ezen alkotórészek száma oldalanként öt, míg egy nagyobb biztonsági kategóriába tartozó betét hat, tíz, vagy akár tizenhárom csappal is rendelkezhet oldalanként, melyek nem csak a henger alatt, hanem annak oldalában vagy tetején is megtalálhatók, így több oldalról letapogatva a kulcsot. Ezek az oldal, vagy passzív csapos betétek, sokkal nagyobb védelmet nyújtanak manipuláció ellen, sokkal nagyobb a kulcsok variációjának száma, valamint egyszerűen készíthető belőlük biztonságos főkulcsos rendszer. 

Másolásvédelem és kódkártya: A gyártók által széleskörben alkalmazott módszer az illegális kulcsmásolás megakadályozására. Vásárlás után, a zárbetét dobozában, amennyiben a betét rendelkezik ilyen védelemmel, egy kódkártyát találunk, melyen egy sorszám látható. Erre a számra lesz szükségünk ha szeretnénk a kulcsot lemásoltatni. Hogy hol teszik ezt meg, az a zárbetét típusától is függ. Léteznek olyan biztonsági betétek melyeket a gyártó által kijelölt másolóknál, olyanok melyeket csak a termék forgalmazójánál, valamint olyan is amelyet kizárólag a gyárban másolnak és másolhatnak le, viszont ezt, csak és kizárólag akkor teszik meg, ha a mellékelt kódkártyát felmutatja annak tulajdonosa. Ellenkező esetben a másolást megtagadják.

 

Vevőink különbféle igényeit figyelembe véve webáruházunkban több gyártó zárbetéteit forgalmazzuk az egyszerűtől egészen a prémium kategóriás hengerzárbetétekig, hiszen mindenki más-más szempontok alapján választja ki a számára legmegfelelőbbet. Mivel mára már a cilinderbetétek jelentik az első számú védelmi vonalat a vagyonbiztosításban, így széles méretválasztékban találhatóak meg kínálatunkban a normál, a gombos, a fogaskerekes, a vészfunkciós változatok, valamint félbetétek. Termékeink kb 90%-a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) minőstett termék. Tőlünk lehetősége van utánrendelni kódkártya alapján, ill. lehetősége van összeállítani azonos kulcsos, vagy főkulcsos-, vezérkulcsos összeállításokat is.

 

Zárbetétek típusai:

 

A zárbetét, az ajtó azon része, ami a kulcsot befogadja. Nevezhető még cilinderbetétnek vagy hevederzárbetétnek is. A laikusok könnyen összekeverhetik a zárral vagy zártesttel, azonban a kettő teljesen különbözik egymástól. A zár vagy zártest végzi az ajtó nyitását és zárását végzik a kilincs által, míg a zárbetét végzi magát a zárást. Ennek köszönhetően az ajtó zárva marad, akkor is, ha a kilincset lenyomják. Ma már a zárbetéteknek hatalmas piaca van, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő darabot. Hogy pontosan milyen típusú zárbetétekből is lehet válogatni, azt az alábbiakban fogjuk összefoglalni.

 

Magyarországon számos a leginkább elterjedt zárbetét a normál zárbetét. Az ilyen zárbetétek ismérve, hogy két oldalról zárhatók, ha pedig az egyik oldalon benn marad a kulcs, akkor a zár a másik oldalról nem működtethető. A magyar lakosság nagy része az ilyen típusú zárnak szavaz bizalmat, hisz eddig is ilyet használt, viszonylag jó áron lehet hozzájutni. Ugyanakkor ennek a típusnak is megvannak a maga hátrányai, így például, ha az ajtón kívülről nincs kilincs és az ajtóban belülről a zárban marad a kulcs, akkor hiába van a lakónál a kulcs, akkor sem tud bejutni a lakásba. Éppen ezért érdemesebb vészfunkciós vagy gombos zárbetétet választani. Az előbbi, vagyis a vészfunkciós zárbetét lényege, hogy akkor is működik, amikor a kulcs a másik oldalon a zárbetétben van. Az ilyen zárbetétek nem csak akkor hasznosak, ha hajlamosak vagyunk benn felejteni a kulcsot a másik oldalon, hanem idős emberek esetében is, hisz ekkor nem megy el értékes idő, míg a lakásba próbálnak bejutni a rokonok, ha esetleg valami baj lenne. Az utóbbi, a gombos zárbetét szintén jó megoldás, ha a belső oldalon a zárban van a kulcs. Viszont, ha az ajtó üveges, akkor jobb elfelejteni, mivel a betörők dolgát könnyíti meg vele. A felsőzár betét elsősorban kiegészítő védelmet szolgál. Alapvetően az ajtó kilincses zárja felett helyezkedik el, nevét is innen kapta. A zárbetétek közt megtalálhatók a kifejezetten a feltörések ellen kifejlesztett darabok is. Magyarországon a legtöbb betörés a zár feltörése által történik, így nem csoda, hogy a gyártók erre külön figyelmet fordítanak. A hevederzár különlegessége az, hogy a speciális cilinderbetét közepén nem egy megszokott tolóka, hanem egy fogaskerék helyezkedik el. A fogaskerekes zárbetétek leginkább a heveder zárakban találhatók meg. de nem ritka, hogy több pontos biztonsági ajtók zárjaiba kerül. A félbetétek általában garázsajtókban, pánikzárakban és kulcsos kapcsolókban található meg. Kulccsal csak az egyik oldalról használhatók.

A hagyományos zárak igazán hatásosak és jól beváltak, azonban az innováció már a zárbetéteket is elérte. Az elektronika megkönnyíti életünk, ami korábban hosszú percekbe telt, az ma már csak egy gombnyomás. Nem csoda, hogy a hagyományos zárbetétek mellett megtaláljuk a modern elektronikus zárbetéteket, melyek rádiófrekvencia által működtethetők billentyűzet vagy távirányító segítségével, ami egyben a kulcsot helyettesíti. Nagy előnye, hogy ha az ember keze tele van, nem kell a kulccsal kínlódni, csak egy gombnyomás és nyílik az ajtó. A nyitás és a zárás is igazán egyszerű. A hatótávolság az elektronikus zárbetétek esetében többnyire öt méter. Attól függően, hogy milyen változatot választ, vannak olyanok, amelyek rendelkeznek háttérvilágítással, így az esti órákban nagy könnyebbséget jelent a billentyűzet vagy távirányító használata. Továbbá az is beállítható, hogy az elektronikus zárbetét milyen időintervallumokban nyíljon ki vagy épp záródjon be. Sokan számba sem veszik az elektromos zárbetéteket, mint lehetséges alternatívát, mivel úgy gondolják, hogy horror összeget kellene kifizetni értük. Ez azonban nem így van, így nem csak a felső tízezer által elérhető luxus az elektromos zárbetét, hanem átlagemberek is beszerezhetik. A különféle típusok közt vannak eltérések mind az árban, mind a minőségben. Sokan tartanak tőle, hogy az elektromos zárbetét beszereléséhez egy kisebb szerelőgárdát kell kivezényelni, azonban az elektromos zárbetétet bárki egymaga telepítheti. Vannak olyan darabok, amik mobiltelefonok segítségével is nyithatók, ezeknél a telefont könnyen le lehet tiltani, ha már nem szeretnénk, hogy az illető bejusson az ajtón. Abban az esetben, ha ara gyanakodik, hogy valaki mégis jogtalanul bejutott, a legutolsó 1000 nyitás eseménye lekérhető. Ekkor egyértelművé válik, hogy ki, mikor próbált sikeresen vagy sikertelenül bejutni. Hogy ki milyen zárbetétet választ, az elsősorban a sajátos igényeken és a költségkereten múlik. Minden esetre a megbízható zárbetéten jobb nem spórolni, hisz családunk és értéktárgyaink biztonságáról van szó.