Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft feletti rendelések esetén!

   Biztonságot szállítunk 2009 óta
Információk  |  Ismerj meg minket  |  Online ügyintézés

Zár, többpontos zár

Zár kínálatunkat az alábbi kategorizálás szerint böngészheti. A kategóriába kattintva részletes leírást talál az ott található termékekről.

Kulcsos, cilinderes vagy toalett?

A fenti kifejezések a zár működtetésére utalnak.

kulcsos zár A kulcsos zárak azok amelyeket közvetlenül kulccsal működtetünk, azaz magába a zárba dugjuk a kulcsot. Jellemzően ezeknek a típusoknak ún. tollas kulcsaik vannak melyek lehetnek egytollú vagy kéttollúak akár.  Az egytollú kulcsos változatokról általánosságban elmondható, hogy alacsony védelmet képviselnek, a kéttollúak viszont akár magas védelmet is nyújthatnak típustól függően.
cilinderes zár A cilinderes zárakon kiképeznek egy a zárbetét befogadására alkalmas "lyukat". Ezek a típusok zárbetét nélkül nem használhatóak ennek ellenére az eltérő ajtó vastagságok miatt szinte egyiknek sem tartozéka a zárbetét. Cilinderes zárat kell(ene) használni minden olyan ajtón, bejárati ajtón amellyel szemben biztonságtechnikai elvárások is vannak.
toalett avagy Wc zár A toalett zárakról valószínüleg mindenki sejti hol is használják. Abban különböznek, a fenti típusoktól, hogy a kulcsnyílás vagy a zárbetét helyén is a kilincséhez hasonló négyszöget találunk amellyel lehet működtetni a zárat. Külön kapható hozzá toalett zárcím amelyen belülről forgatógombot találunk a kilincs alatt, a zárcím külső oldalán pedig egy tárcsát amely zöld vagy piros színnel jelzi a foglaltságot. 

 

Egynyelves, kétnyelves, görgös / kampós vagy többpontos?

Egyszerű, ránéz az ajtóban lévő zárra és kiszerelés nélkül látni fogja ezt a jellemzőt.

kéttollú patkózár egynyelves portál retszzár  Egynyelves zárak azok amelyeknek amint a képen is látható egyetlen nyelvük van mindössze. A túlnyomó többségük emiatt retesz vagy másodzár azonban normál bevésőzárat is találhatun ilyet. Természetesen itt is vannak kivételek mert néhány típus nem egy nyelvet hanem pl. 3 rudat mozgat, azonban ha azok egyszerre mozognak akkor ilyen szempontból az is egynyelves.
kétnyelves zár kétnyelves zárak A kétnyelves típusok esetében a felső nyelv ami ék alakú az ún. csapdanyelv, ami bezáráskor csapdába ejti az ajtót. A csapdanyelv a kilinccsel minden esetben visszahúzható azonban kulccsal már csak a típusok túlnyomó többségénél. Az alsó nyelv a retesznyelv, ami csak a kulcs vagy a zárbetét által tolható ki és húzható vissza, az ajtó biztonságos zárását ez a nyelv végzi.
kampós zár kampós zárak A kampós zárak reteszelést végző nyelve kampó alakú, ami amellett, hogy zárt állapotban benyúlik az ellendarabba, bele is akad. Normál ajtók esetén ez magasabb kifeszítés elleni védelmet eredményez, valamint alkalmassá teszi a zárat tolóajtókban, tolókapukban történő alkalmazásra. A görgős változatokban nincsen kilincs egy rugós görgő ami bezárt állapotban tartja az ajtót. 
többpontos zárak többpontos zár A többpontos zárakat onnan a legkönnyebb felismerni, hogy a zár előlapja az ajtó élének teljes magasságában végigfut, és rajta különböző magasságban újabb és újabb zárást végző nyelveket, görgőket, kampókat, stb találunk. Általában a zár nyelveit a kilincs felhúzásával mozdítjuk el, azonban vannak típusok melyeknél a kulcs többszöri körbefordítása eredményezi a nyelvek együttes elmozdulását.

 

A termék nevében feltüntetett 45/90 és hasonló formátumú jelölések:

A feltüntett per jellel elválasztott értékek a zárak jellemző méreteit jelentik milliméterben megadva, amelyek alapján még könnyebben azonosíthatóak.

Hivatalosan a jelölés így néz ki: 45/92/16/8 Az alábbiakban sorra vesszük per jelenként...

zárak méreteinek jelentése

45: fenti képen az A távolság. Az ajtózár előlapjának külső szélétől mért távolság a kilincstengely avagy a kulcslyuk közepéig. Fontos, hogy az előlap vastagsága beleszámít a mért értékbe.

92: fenti képen a B távolság. A kilincstengely és a kulcslyuk, avagy a kilincstengely és a zárbetét közepének távolsága. Vannak típusok ahol ez az érték "-", ott nincsen kilincs.

16: ezt az értéket nem tüntetjük fel minden típusnál, ahol viszont szerepel ott minden esetben az előlap szélességét jelenti.

8: ez az érték a kilincstengely vastagságát hivatott jelölni, azért nem tüntetjük fel sehol mert napjainkban mindenhol 8 mm.