Új jelszó kérése

Összehasonlítás

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Fizetési megoldás

Termékajánló

Legkeresettebb termékeink

Többpontos zár


Az ajtó élének teljes hosszában végigfutó zár típusokat találja itt. Többségüket a kilincs felhúzását követően lehet bezárni, vagyis kilincsemeléses működésűek. Az alábbiakban gyártó szerint csoportosítottuk a zárakat mert lehetőség szerint a minél egyszerűbb csere érdekében érdemes típusazonos zárat keresni. A gyártó neve vagy logója az esetek többségében az előlapba bele van ütve gyárilag.
Többpontos zárak esetén kiemelten kezeljük annak két méretét, ugyanis ezek garantálják azt, hogy az új zár beépítése úgy valósulhasson meg, hogy a kilincs garnitúra megmaradhat még áthelyezni sem szükséges azt.

zárak mérete Az A méret az alőlap külső szélétől mért távolságot jelenti a zárbetét avagy a kilincstengely közepéig. Ezt a méretet mint "dormass méret" is említi a szakzsargon. Ezen méret garantálja, hogy a záron a zárbetét számára kialakított nyílás egybe essen az ajtón lévő nyílással a mélységüket tekintve.
A B méret a kilincstengely közepétől a zárbetét kör alakú részének közepéig mért távolságot jelenti. Ez a méret garantálja, hogy a meglévő kilincsgarnitúra használható legyen.
A fenti a és B méretek jelennek meg a zárak nevében valamint a keresés is ezen méretek alapján történik. Például gyakori méret a 45/92, ahol az A méret 45, a B méret pedig 92 mm.

 

Vorne és Pávo (PAVO) többpontos zárak

Kifejezetten gyakori a megkeresés Vorne valamint Pavo többpontos zárak tekintetében cégünknél. Egyiket sem forgalmazzuk, azonban szükségét éreztük annak, hogy utánajárjunk ezek a termékek mi fán teremnek egyébként. A beérkezett információkból azt szűrtük le, hogy ezek a zárak elsősorban ajtógyártók által kerültek forgalomba az ajtókkal együtt. Néhány mintapéldányt kézbe véve, némileg megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ezen többpontos zárakon egyértelműen érezhető, hogy nem az örökkévalóságnak gyártották őket, ezen megállapításunkat az, hogy sokan néhány hónaposan, vagy 1-2 évesen keresnek alternatívát a helyükre, csak erősíti.

Minőségüket nem tisztünk méltatni, azonban érdemes végiggondolni, hogy ha olyan ajtót vásárolt amely egy kifejezetten olcsó típus, akkor annak minden elemére igaz lehet, hogy a piacon elérhető legolcsóbb alkatrészekből állították össze.

Tapasztaltuk továbbá ezen Vorne és Pavo ötpontos záraknál, hogy a cserepiac nem igazán megoldott, beszerzésük földi halandó számára szinte lehetetlen feladat. Azonban van egy jó hírünk, lehet helyettesíteni őket, igaz minimális műszaki szemlélet és 1-2 szerszám szükségeltetik hozzá, azonban ettől nem kell megijedni semmiképpen. Mi kizárólag 35/92 és 45/92-es méretekkel találkoztunk Pavo és Vorne zárakból, kilincsemeléses működéssel és 4 görgővel. (az, hogy mi csak ilyenekkel találkoztunk nem jelenti azt, hogy nem létezhet más méret vagy kialakítás belőlük, például hallottunk Vorne zárról, amely gombafejű görgőkkel készült)

Vorne és Pávó zárak helyett mi építhető be?

Tekintettel arra, hogy "sima" 4 görgős zárakról van szó 35 vagy 45/92-es méretben, így gyakorlatilag bármelyik 4 görgős zár megfelelő mérete jó választás lehet, a beépíthetősége érdemben nem vitatható. Azonban, bármelyikre is essen a választása a következő egyszerű műveletekre készüljön fel:

  • a tokon lévő görgőfogadókat át kell helyezni. Általában önmetsző csavarokkal került rögzítésre, mely csavarok csak a műanyag részbe érnek be. Egyetlen csillagcsavarhúzó szükséges a művelethez.
  • lehetséges, hogy az új zár hosszabb mint az ajtó magassága, ezért azt méretre kell vágni, ehhez egy egyszerű vasfűrész is tökéletes szerszám. 

Pavo zárVorne zár

 

 

Webáruház készítés