Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft feletti rendelések esetén!

   Biztonságot szállítunk 2009 óta
Információk  |  Ismerj meg minket  |  Online ügyintézés

Többpontos zár

Az ajtó élének teljes hosszában végigfutó zár típusokat találja itt. Többségüket a kilincs felhúzását követően lehet bezárni, vagyis kilincsemeléses működésűek. Az alábbiakban gyártó szerint csoportosítottuk a zárakat mert lehetőség szerint a minél egyszerűbb csere érdekében érdemes típusazonos zárat keresni. A gyártó neve vagy logója az esetek többségében az előlapba bele van ütve gyárilag.

Többpontos zárak esetén kiemelten kezeljük annak két méretét, ugyanis ezek garantálják azt, hogy az új zár beépítése úgy valósulhasson meg, hogy a kilincs garnitúra megmaradhat még áthelyezni sem szükséges azt.

zárak mérete Az A méret az alőlap külső szélétől mért távolságot jelenti a zárbetét avagy a kilincstengely közepéig. Ezt a méretet mint "dormass méret" is említi a szakzsargon. Ezen méret garantálja, hogy a záron a zárbetét számára kialakított nyílás egybe essen az ajtón lévő nyílással a mélységüket tekintve.
A B méret a kilincstengely közepétől a zárbetét kör alakú részének közepéig mért távolságot jelenti. Ez a méret garantálja, hogy a meglévő kilincsgarnitúra használható legyen.
A fenti a és B méretek jelennek meg a zárak nevében valamint a keresés is ezen méretek alapján történik. Például gyakori méret a 45/92, ahol az A méret 45, a B méret pedig 92 mm.

Vorne és Pávo (PAVO) többpontos zárak

Kifejezetten gyakori a megkeresés Vorne valamint Pavo többpontos zárak tekintetében cégünknél. Egyiket sem forgalmazzuk, azonban szükségét éreztük annak, hogy utánajárjunk ezek a termékek mi fán teremnek egyébként. A beérkezett információkból azt szűrtük le, hogy ezek a zárak elsősorban ajtógyártók által kerültek forgalomba az ajtókkal együtt. Néhány mintapéldányt kézbe véve, némileg megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ezen többpontos zárakon egyértelműen érezhető, hogy nem az örökkévalóságnak gyártották őket, ezen megállapításunkat az, hogy sokan néhány hónaposan, vagy 1-2 évesen keresnek alternatívát a helyükre, csak erősíti.

Minőségüket nem tisztünk méltatni, azonban érdemes végiggondolni, hogy ha olyan ajtót vásárolt amely egy kifejezetten olcsó típus, akkor annak minden elemére igaz lehet, hogy a piacon elérhető legolcsóbb alkatrészekből állították össze.

Tapasztaltuk továbbá ezen Vorne és Pavo ötpontos záraknál, hogy a cserepiac nem igazán megoldott, beszerzésük földi halandó számára szinte lehetetlen feladat. Azonban van egy jó hírünk, lehet helyettesíteni őket, igaz minimális műszaki szemlélet és 1-2 szerszám szükségeltetik hozzá, azonban ettől nem kell megijedni semmiképpen. Mi kizárólag 35/92 és 45/92-es méretekkel találkoztunk Pavo és Vorne zárakból, kilincsemeléses működéssel és 4 görgővel. (az, hogy mi csak ilyenekkel találkoztunk nem jelenti azt, hogy nem létezhet más méret vagy kialakítás belőlük, például hallottunk Vorne zárról, amely gombafejű görgőkkel készült)

Vorne és Pávó zárak helyett mi építhető be?

Tekintettel arra, hogy "sima" 4 görgős zárakról van szó 35 vagy 45/92-es méretben, így gyakorlatilag bármelyik 4 görgős zár megfelelő mérete jó választás lehet, a beépíthetősége érdemben nem vitatható. Azonban, bármelyikre is essen a választása a következő egyszerű műveletekre készüljön fel:

  • a tokon lévő görgőfogadókat át kell helyezni. Általában önmetsző csavarokkal került rögzítésre, mely csavarok csak a műanyag részbe érnek be. Egyetlen csillagcsavarhúzó szükséges a művelethez.
  • lehetséges, hogy az új zár hosszabb mint az ajtó magassága, ezért azt méretre kell vágni, ehhez egy egyszerű vasfűrész is tökéletes szerszám. 

Pavo zárVorne zár

 

 

 

 

 

Többpontos zár, szalagzár a biztos záródásért

Annyiféle zár található ma már a piacon, hogy az átlag földi halandó, aki nem hozzáértő a témában, esetleg mélyed jobban bele a témába, könnyen a bőség zavarában szenvedhet és elképzelése se lehet róla, hogy az ő egyszerű ajtajához mégis milyen típusú zár illik. Ebben az esetben a legjobb, ha egy hozzáértővel konzultál, azonban pár jótanács által, biztosan könnyebb lesz választani és a zárak világa sem lesz annyira távoli, misztikus világ. Ha nem rég kezdett el érdeklődni a zárak iránt, akkor talán hallott már a többpontos zárakról. Ezeket onnan a legkönnyebb felismerni, hogy a zár előlapja az ajtó élének teljes magasságában végigfut, valamint az is megfigyelhető, hogy a különböző magasságokban újabb és újabb zárást végző kampók, görgők vagy nyelvek találhatók. A zár nyelveinek együttes elmozdítása a kilincs felhúzásával történik, azonban vannak olyan típusok is, melyeknél a nyelvek együttes elfordulásához a kulcs többszöri körbefordítása szükséges. A többpontos zárakat leginkább fa vagy műanyag ajtók esetén szokták alkalmazni. Mivel az ajtó többponton záródik, így biztonságosabbnak mondható, mint az egyszerűbb kialakítású ajtózárak.

Mivel a többpontos zár az ajtó élének teljes magasságában végigfut, ezért cseréje némileg bonyolultabb, mint az egyszerű zárakénak. Fontos a gyártó márkajelzésével tisztában lenni, ezt általában az előlapba beleütve találja meg, vagyis az ajtó élén végigfutó hosszú fém alkatrészen. Ezenkívül szükséges a pontos méret lemérése. Ehhez weboldalunkon találhat segítséget. Miért is olyan fontos ezekkel tisztában lenni? Többpontos zár esetén nagyon könnyű rossz méretet választani, így jobb nem hasra ütésszerűen megtippelni a méretet. Éppen ezért jobb a mérés után ellenőrizni, hogy biztosan helyesen mérte – e le a szükséges hosszokat, mivel típusazonos zár esetén sem egyezik minden méret. Roppant kellemetlen, amikor a már megrendelt zárról kiderül, hogy mégsem a megfelelő méretet tartja a kezében. De, mi van akkor, ha már megtörtént a baj és hosszabb az új zár előlapja, mint a régié? Semmiképp sem kell kétségbeesni, ugyanis ez még a jobbik eset. Ha ugyanis rövidebb lenne, az új, mint a régi, akkor hozzátoldásról nem beszélhetünk, ha viszont hosszabb, akkor az új zár előlapját könnyedén méretre vághatja egy fémfűrész segítségével.

Az otthon biztonsága mindenki számára fontos, így, ha Ön is szeretné nyugodtan álomra hajtani a fejét esténként, akkor a többpontos zár egy jó választás. Sokszor merül fel a kérdés, hogy balos vagy jobbos a zár. A válasz, hogy egyik sem. A többpontos zárak kialakításánál ugyanis odafigyeltek a gyártók, hogy a nyelv egyszerűen átfordítható legyen az ajtónyitásának megfelelően. A vásárlók továbbá érdeklődni szoktak, hogy az amerikai filmekből jól ismert gombos megoldás ebben az esetben is alkalmazható – e. Ahogy már fentebb említettük ennél a típusú ajtónál a nyitás feltétele a kilincs megemelése. Azonban, ha ez nem lehetséges, akkor abban az esetben a kulcsemeléses megoldást érdemes választani. Ezeknél a típusoknál ugyanis a kulcs többszöri körbefordítása hozza mozgásba a mechanikát. Felhívjuk figyelmét, hogy webáruházunkban leginkább csere céljából forgalmazzuk a többpontos zárakat. A többpontos zárak alapvetően nem a tolvajok kedvencei, hisz minőségtől függően fejtőrést okoz nekik. Éppen ezért esélyesebb, hogy a behatolni vágyó illető dolga végezetlenül hagyja el az ajtót, könnyebb préda után nézve, így az ingóságoknak sem kel lábuk, biztonságban lesznek.