Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft feletti rendelések esetén!

   Biztonságot szállítunk 2009 óta
Információk  |  Ismerj meg minket  |  Online ügyintézés

Elektromos zár

Ebben a kategóriában találhatóak azok az ajtó alkatrészek, melyek elektromos áram hatására engedélyezik a bejutást. Leggyakrabban lépcsőházi bejárati ajtókban találkozhatunk ilyen elektromos zárral, ez az amit a lakásból a kaputelefon segytségével működtetünk. Számos változatban elérhető mind méretezésben, mind a működésének módjában. 

rövid változat kifejezés az elektromos zár előlapjára utal, ezeket a típusokat szokták egy nyelvvel rendelkező zárakhoz alkalmazni vagy a pajzs leszerelését követően többpontos zár fogadó elemébe fogatni. A hosszú változat két nyelvvel rendelkező ajtózárak esetén alkalmazható.

normál és automata kifejezések utalnak a működésben lévő különbségekre, a normál változat mindaddig engedélyezi a bejutást ameddig feszültséget kap a köznylev úgy ismeri, hogy ameddig berreg. Az automata változat számára elegendő egyetlen impulzus is, amely hatására egyszer be lehet jutni az ajtón, de csak egyszer. Az automata változatot mint impulzusos is nevezik. Onnan lehet a két változatot a legkönnyebben megkülönböztetni, hogy az impulzusos elektromos zárnak azon a részen ahová a zár nyelve "beakad" egy gombot találunk amelyet a zár nyelve zárt állapotban állandó előfeszítésben tart.

Sok típuson találunk egy kapcsolót amely által a működése kiiktatható a zárnak. A kapcsoló jól jöhet folyamatos átjárás pl. költözés esetén amikor állandó az ajtó nyitogatása, azonban sok helyen bosszúságot okoz a funkció, ugyanis a lakók feledékenysége miatt gyakran akár éjszakára is nyitva marad az ajtó.

Különbségek mutatkozhatnak a működtető feszültségben is, ugyanis vannak AC (váltakozó áram) és DC (egyenáram) működésűek is.

A köznyelv az elektromos zárakat mint mágneszár is említi.